Roamingdíjak nélkül: ötszörösére nőtt az adatforgalom

Az EU-ban az adatroaming díjak megszűnése után alig másfél évvel az látható, hogy az adatforgalom jelentősen megnőtt.

Az Európai Bizottság pénteken közzétette a tervezett időközi jelentését a roaming díjak eltörlésére vonatkozó szabályok hatásáról más uniós vagy Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiba való utazáskor. Így a polgárok „kihasználhatják az új digitális jogaikat”. Különösen a mobil adatok felhasználása nőtt, átlagosan ötszörösére, szemben a 2017. június 15-i előzetes adatokkal. Ugyanakkor az utazók körülbelül kétszer annyi hívást kezdeményeztek mobiltelefonjukról, mint az előző időszakban.

Jelentős változás a felhasználásban

2014-ben az európaiak több mint fele kikapcsolta az adatforgalmat az EU-ban utazás közben, annak ellenére, hogy a törvény már csökkentette a barangolási díjakat. Tízből csak egy felasználó használta a mobilját ugyanolyan gyakorisággal, mint otthon. Végül, a Bizottság szerint, a „hazai áron történő barangolás” szabályai lehetővé tették, hogy „alapvetően megváltoztassa ezt a viselkedést és foglalkozzon az EU-ban utazók kielégítetlen mobiligényével”.

Egy közelmúltbeli Eurobarométer-felmérés szerint a külföldön utazók mintegy 34 százaléka használta mobilját pont úgy, mint otthon. 2017 júniusáig ez csak 15 százalék volt. Ugyanakkor a mobil adatátviteli szolgáltatásokat külföldön soha nem használtak aránya 19 százalékra csökkent, szemben a változás előtti 42 százalékkal. Az európaiak 62% -a tudatában van annak, hogy a roaming díjak megszűntek az EU-ban. 69 százalék azt mondta, hogy maguk vagy ismerőseik használták már.

A jelentés szerint az EU-ban és az EGT-ben a mobil adatátviteli barangolás az előző évhez képest már 2017 nyarán 5,35-szeresére nőtt, ami 435%-os növekedés. Emellett a roaming hívások száma 2,45-szörösére emelkedett (145 százalékos növekedés). Az ezt követő két negyedévben a barangolásos hívások teljes volumene majdnem kétszer olyan magas maradt, mint az új szabályok előtt.

Felárak már ritkán fordulnak elő

Nyáron az EU-ban a roaming díjak csak a felhasználók 1,8% -ára vonatkoztak a nemzeti szabályozó által biztosított valamely mentesség miatt. A felhasználók 1,6%-ára vonatkoztak a roaming díjak, mivel nem éltek az üzemeltető országában, vagy nem rendelkeztek stabil kapcsolatokkal az országgal. A bekapcsolt roaming funkcióval rendelkező SIM-kártyás felhasználók aránya 2017 nyarától változatlan maradt, 96% körül. A csak belföldi tarifák “marginális jelenség” maradtak, írja a brüsszeli jelentés. Kivételt képeznek Románia, Észtország, Lettország és Bulgária, ahol az ügyfelek több mint tíz százaléka ilyen korlátozott ajánlatot használt.

Ausztria jelenleg az egyetlen olyan tagállam, ahol a nem hazai felhasználók aránya jelentősen nőtt, négyről kilenc százalékra 2017 nyarától 2018 első negyedéig. A Bizottság most szorosan figyelemmel kíséri, hogyan alakulnak ki a hazai belföldi tarifák a növekvő adatátviteli barangolási díjak egyre csökkenő korlátai mellett. A megadott kivételek kiterjesztéseit alaposan meg kell vizsgálni.

Kevesebb “LTE lyuk”

A jelentés szerint a rendelkezések „sem pozitív, sem negatív hatást nem gyakorolnak a mobil szélessávú használatra, és nem befolyásolták a szolgáltatók 4G-hálózataik fejlesztésébe történő beruházását”. 2017 végén az EU-s LTE-lefedettség a lakosság 90,8% -át érte el, szemben a 2016. év végi 85,6% -kal.

Összességében elmondható, hogy a mobilszolgáltatók nagyjából betartották az új szabályokat. A roamingról szóló rendelet azon rendelkezései, amelyek a hazai piacokon a verseny torzulása elleni védelemre irányulnak, például az új szabadságok “megfelelő használatának” biztosításával, megfelelően működtek. A Bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a tagállamok mobilpiacainak fejlődését a nemzeti szabályozó hatóságokkal.