A Mac felhasználók szívesebben fizetnek a zenéért

Az államokbeli PC felhasználók kevésbé szeretnek fizetni a letöltött zenéért, mint az Apple hívei. A Mac-esek még a CD-ket is szívesebben megveszik, jelezte egy véleménykutatás.

A Mac felhasználók fele az utolsó negyedévi statisztikák szerint fizetett a letöltött anyagokért az iTunes-t használva. Ez sokkal jobb eredmény, mint a PC-sek körében, akiknek mindössze csak 16 százaléka gondolta úgy, hogy valamit valamiért. A megkérdezettek alapján a Mac-esek többet is hallgattak zenét, s néztek videót hordozható média lejátszóikon.

„Még mindig van egy úgynevezett kulturális szakadék az Apple vásárlók és a számítógépes világ többi szereplői között, s ez különösen megnyilvánul, amikor az emberek zenével való kapcsolatáról beszélünk.”, mondta egy NDP elemző, Russ Crupnick. „A Mac felhasználók nem csak hogy aktívabbak a zene terén, de szívesebben vásárolnak audio CD-t, ami segít eloszlatni azt a hitet, miszerint a digitális zene megfojtja a hagyományos médiát.”

A letöltésekkel párhuzamosan a CD vásárlásra is kíváncsi volt az NPD. Az eredmény hasonló volt. Az Apple tábor megkérdezettjeinek 32 százaléka mondta azt, hogy vett audio-, vagy más multimédiás CD-t az elmúlt 3 hónapban. Az többiek kicsit itt is lemaradnak a maguk 28 százalékával. Ez azért már nem annyira megdöbbentő különbség.

Lássuk mi van még a tarsolyban. Ki szeret jobban zenét hallgatni a számítógépen? Naná, hogy a Mac-esek! 56 : 31 az arány, százalékban. A digitális zenei ipar lassú előrehaladásán az Apple hívek nagyobbat lendítenek, s nyugodtan kimondhatjuk, hogy ők sokkal szívesebben segítenek hozzájárulni ehhez a célhoz vásárlásaik révén, hangoztatta Crupnick.

„S a játszma ezen pontján kölcsönösség mutatkozik, mert az Apple vásárlók körének bővülése nagy részben annak is köszönhető, hogy az ipar digitalizálja a régi formátumokat.” „Egyaránt gyarapodott az iPod és a személyi számítógépek terén az Apple piaci részesedése.”, tette hozzá Crupnick.